Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied van wereldklasse én het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dit betekent: veel kreken en ruige wilgenvloedbossen waar je bovendien regelmatig een bever kunt spotten. Lees hier meer over het landschap, de planten en dieren die er voorkomen én wat je als Biespashouder allemaal in de Biesbosch kunt beleven.

De Biesbosch is eigenlijk de enige échte jungle van Nederland. Met name de kenmerkende wilgenbossen maken het tot een ruig gebied, maar ook de vele moerasachtige gronden. Bij een wandeltocht door de Biesbosch kan je dus beter je laarzen aantrekken! Hieronder lees je iets meer over het landschap, de planten en dieren van de Biesbosch. Dit zijn namelijk de belangrijkste schatten van het gebied, die we samen met jullie voor de toekomst willen borgen.

Biesbosch landschap

De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied, maar wat betekent dat nu precies? In een notendop betekent het dat het water er, zoals dat van de zee, aan de getijden onderhevig is. Het is er dus soms eb en soms vloed. Het getijdenverschil is hier steeds zo’n 70 tot 80 centimeter, zelfs ondanks de nabijgelegen Deltawerken! Het is een uniek fenomeen en verklaart direct waarom het gebied vaak zo moerassig is. Lees hier nog meer over de natuur en landschappen van de Biesbosch.

Biesbosch planten

honing2De planten van de Biesbosch: waar te beginnen? Van prachtige polders en graslanden tot bloemrijke velden. Zo is het gebied Kraaiennest prachtig geel gekleurd en zie je in de zogenaamde glanshaverhooilanden een veelheid aan gele, witte en roze bloemen. Denk aan groot steepzaad, veldlathyrus en de grote ratelaar. In de Hengstpolder vindt je de Oosterse gele morgenster en grote pimpernel. Lees hier nog meer over de planten van de Biesbosch.

Biesbosch dieren

In de Biesbosch tref je verschillende dieren aan. De meest beroemdebever Biesboschbewoner is toch wel de bever: de trots van de Biesbosch! Andere Biesbosdieren zijn de vos, ree, boommarter, haas en Noordse woelmuis. Ook voor vogelspotters is er veel moois te zien in het gebied, van de nachtegaal en zeearend tot de ijsvogel. Lees hier meer over de dieren van de Biesbosch.

Dagje/nachtje in de Biesbosch

De Biesbosch heeft alles voor een dagje (en nachtje) avontuur en/of ontspanning. Ga alleen, met een groep vrienden, het gezin óf romantisch met z’n tweeën lekker wandelen, fietsen of varen. Andere opties zijn natuurlijk kamperen, picknicken, dineren, klimmen of genieten van een luxe verblijf. Het kan allemaal. Lees hier meer over wat er allemaal te doen is in de Biesbosch.

De Biesbosch bezoeken

Niet alleen het Nationaal Park, maar ook de aantrekkelijke regio eromheen
leent zich goed voor een avontuurlijk verblijf. Kies hier je vertrekpunt en beleef de Biesboschregio!