Kom alles te weten over zangvogels

Tien vragen aan boswachter Jacques van der Neut over zangvogels

De lenteperiode is de periode waarin zangvogels weer te horen zijn. Vanaf begin mei zijn alle vogels weer terug in Nederland en dat merk je bij zonsopkomst. Vind jij het net als Jacques geweldig om naar het verschillende gezang en geroep van vogels te luisteren? Wij gingen in gesprek met boswachter Jacques om alles over zangvogels te weten te komen.


Waarom zingen vogels vooral in het voorjaar?

Vooral de mannetjes zingen in het voorjaar om hun aanwezigheid bij de vrouwtjes te laten merken. Daarnaast is het doel van het zingen om een bepaald territorium te claimen.

Zijn er ook vogels die het hele jaar zingen?
Zingen met de bedoeling om een partner of een bepaald gebied te claimen gebeurt niet het hele jaar. Vooral de intensiteit wordt veel en veel minder. De nadruk blijft vooral in het voorjaar, naarmate de zomer vordert nemen de ochtendconcerten duidelijk af.

Wat is het beste moment van de dag om vogels te horen zingen?
Natuurlijk in de vroege ochtend. Als je specifieke (zangvogel)tellingen uitvoert, dan moet je als vogelaar steeds vroeger je bed uit…

Als een vogel minder mooi zingt dan een soortgenoot, wat dan?
De sterkste vogel zal het bewuste territorium (of woongebied) dan bezetten. De mindere zanger dient dan op zoek te gaan naar een andere stek.

Welke vogels zingen hun eigen naam?
Met een mooi woord noemen we zoiets een onomatopee (een geluid nabootsend woord), je kunt dan denken aan soorten zoals grutto, koekoek en natuurlijk de tjiftjaf.

Zingt een nachtegaal alleen ’s nachts? 
Nee, een nachtegaal kan zich ook overdag in het voorjaar (april, mei) behoorlijk laten horen.

Wat is het verschil tussen zingen en roepen?
De zang van een zangvogel heeft meestal een vaste melodie, maar daarnaast beschikken zij over een arsenaal aan roepjes, zoals een contactroep of een alarmroep. Denk in dit verband maar een merel die alarm maakt, als er een poes door de tuin loopt.

Is een kraai ook een zangvogel?
Ja, kraaien behoren ook tot de zangvogels. Zo is de raaf onze grootste ‘zangvogel’.

Welke vogel in de Biesbosch zingt het mooist?
Dat is erg persoonlijk, de nachtegaal en de winterkoning maken in ieder geval heel veel kabaal, maar de fragiele en subtiele zang van de gekraagde roodstaart vind ik net zo mooi. Net als het vaste, mechanische deuntje van de grasmus. Het lieflijke geluid van de fitis duidt weer op het aanstormende voorjaar.

Waar en wanneer kan ik in de meeste vogels horen zingen in de Biesbosch?
Het ligt er een beetje aan welke vogels je wilt horen. Het Griendmuseumpad en de Pannekoek leveren veel klankbeelden op van typsiche bosvogels zoals de vink, tjiftjaf, zwartkop, gekraagde roodstaart en de roffel van de grote bonte specht. In open gebieden zoals de Kleine Noordwaard en de Ganzenwei hoor (en zie) je de typische soorten zoals een grutto, kievit en tureluur.

Om de voordelen van deze actie te bekijken moet je inloggen. Heb je nog geen Biespas? Bestel hem hier!


Delen: